Jak zaplanować remont restauracji?

Jak zaplanować remont restauracji?

Projektowanie restauracji polega nie tylko na wyborze jej wyposażenia, ale również na dokładnym zaplanowaniu prac remontowych. Dzięki pomocy wykwalifikowanej ekipy remontowej z łatwością zrealizujesz projekt, aranżację i przeprowadzisz modernizację w nowym lokalu. Poznaj najważniejsze zasady i kroki niezbędne do zaplanowania zmian w restauracji!

1. Dokładna analiza obecnego stanu lokalu

Zanim wybierzesz krzesła do restauracji czy pozostałe meble, konieczne jest przeanalizowanie dostępnej powierzchni. Mowa o sali głównej, przestrzeni sanitarnej, a także kuchni, w której szef wraz z kucharzami będą przygotowywać potrawy z menu. Dokładna analiza wymaga zwrócenia uwagi na obecny stan następujących systemów oraz akcesoriów:

  • instalacja wod-kan, elektryczna, wentylacyjna, klimatyzacja oraz grzewcza;
  • rozkład pomieszczeń;
  • ilość zainstalowanego wyposażenia i decyzja o jego usunięciu lub zmodernizowaniu.

Całość powinna być zgodna nie tylko z Twoimi oczekiwaniami jako właściciela, ale też przepisami BHP oraz sanitarnymi. W tym celu należy skonsultować się z firmą realizującą remonty restauracji, która ma doświadczenie w projektowaniu powierzchni pod kątem obowiązujących norm.

2. Planowanie harmonogramu prac remontowych i kosztorys

W tym etapie najbardziej docenisz zorganizowanie i doświadczenie ekipy remontowej. Każdy dzień pracy przybliży Cię, by wybrać i ustawić stoły do restauracji wraz z pełnym wyposażeniem. Harmonogram prac ma ogromny związek z zakresem planowanej modernizacji. Jeśli chcesz jedynie odświeżyć wnętrze, zapewne kluczowe instalacje i układ przestrzenny zostaną „po staremu”. Gdy wymieniasz meble gastronomiczne i elementy wyposażenie, być może dobrze będzie też zaaranżować salę główną.

Zupełnie inne podejście jest połączone z kompletnym remontem. Harmonogram powinien wtedy uwzględniać usunięcie wyposażenia restauracji, by umożliwić gruntowną modernizację. Firma remontowa krok po kroku ustala, które elementy będą podlegać zmianom i przygotowuje kosztorys na podstawie planowanych prac. W tym momencie możesz zapoznać się z planowanymi kosztami.

3. Projektowanie wyposażenia restauracji

Meble do restauracji nie mogą czekać z wyborem zbyt długo. Ekipa budowlana powinna znać Twoje plany względem ustawienia oraz wyposażenia, by harmonogram prac uwzględniał też ich montaż. Niekiedy możliwe jest instalowanie pewnych akcesoriów kuchni, przestrzeni sanitarnych czy sali głównej, gdy w innych częściach lokalu trwają jeszcze prace.

Aranżacja restauracji powinna obejmować następujące elementy wyposażenia:

  • stoły restauracyjne;
  • krzesła kawiarniane, barowe i na salę główną;
  • meble ogrodowe do restauracji (jeśli masz przestrzeń tarasową);
  • szafki gastronomiczne wiszące;
  • zabudowa;
  • wyposażenie białego montażu.

Realizacja 3 powyższych kroków jest kluczowa dla zaplanowania remontu restauracji. Oczywiście możesz to zrobić samodzielnie i jest to zalecane, zwłaszcza gdy jesteś doświadczonym restauratorem. Co jednak w przypadku remontu swojego pierwszego lokalu?

Wsparcie doświadczonej firmy w remoncie restauracji

Przejrzystość kosztów, jasny plan i pomoc w doborze wyposażenia – te elementy zapewniają powodzenie każdemu remontowi lokalu. Trudno oczekiwać znajomości branży budowlanej od właściciela restauracji. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z pomocy renomowanej firmy wykonującej skomplikowane prace modernizacyjne w lokalach gastronomicznych.

Co dzięki temu zyskujesz? To przede wszystkim:

  1. Łatwość zaplanowania wszystkich kosztów związanych z remontem.
  2. Pomoc merytoryczna przy zgodności lokalu i jego wyposażenia z wymaganiami prawnymi i BHP.
  3. Dostęp do mebli gastronomicznych w przystępniejszej cenie.
  4. Doświadczenie w prowadzeniu prac modernizacyjnych i większych remontach.
  5. Oddelegowanie wielu czasochłonnych zadań i spokój umysłu.

Korzyści z rozpoczęcia współpracy z profesjonalną firmą remontową mogą przejść Twoje oczekiwania. Pamiętaj, że w ostatecznym rozrachunku liczy się przede wszystkim efekt wizualny, ergonomia i użyteczność wyposażenia restauracji. Skorzystaj z pomocy fachowców i przyciągnij więcej klientów do swojej restauracji!

Scroll to Top