Twój lokal pachnie nowością i chcesz urządzić go według najwyższych standardów estetycznych i funkcjonalnych? Kluczowe jest rozplanowanie sali i określenie charakteru restauracji. Jeśli już to wiesz, pora wybrać meble do lokalu, tak by w pełni wykorzystać ich potencjał. Przeczytaj o kilku zasadach!
1. Ergonomia w doborze stołów i krzeseł do restauracji
Okrągłe stoły do restauracji to Twoje marzenie? Sprawdzą się doskonale, ale jedynie w sporych lokalach lub tych nastawionych na szybką rotację i wąską ofertę. Gdy masz do dyspozycji niewiele miejsca, a menu lokalu jest obszerne postaw na kwadratowe lub prostokątne stoły restauracyjne. Dlaczego? Goście przy konsumpcji posiłków powinni mieć co najmniej 60 cm długości stolika, by cieszyć się zamówieniem. Okrągłe stoliki im tego nie zapewnią. Poza tym kwadratowy lub prostokątny stół do restauracji łatwiej jest połączyć z innymi dla uzyskania wystroju spersonalizowanego pod konkretne zamówienie.
Podobnie krzesła do restauracji powinny zapewniać pełną wygodę i komfort. Ich głębokość nie może przeszkadzać w przyjmowaniu pozycji komfortowej do spożywania posiłków. Dlatego zaleca się wybierać krzesła z prostym oparcie, ewentualnie ławki tapicerowane, ale nie fotele. Te sprawdzą się bardziej w kawiarniach lub strefach przeznaczonych do odpoczynku przy kawie, lub herbacie.
Gdy wybierasz meble do restauracji, czyli stoły i krzesła, musisz pamiętać też o ich optymalnej wysokości. Restauratorzy potwierdzają, że stoły restauracyjne powinny mieć wysokość 76 cm, a siedziska krzeseł maksymalnie 46 cm.
2. Jakość i estetyka mebli do restauracji lub baru
W lokalach gastronomicznych liczy się przede wszystkim komfort gości i jakość usług. Całość jest ze sobą ściśle powiązana. Meble do gastronomii powinny być spójne z resztą aranżacji. Nawet jeśli planujesz otwarcie nowoczesnego lokalu, możesz z powodzeniem postawić na stoły i krzesła do restauracji drewniane. Są odporne na uszkodzenia, plamy i wytrzymałe. Nie straszne im ciągłe przesuwanie czy intensywne użytkowanie przez wielu różnych gości. Dodatkowo drewniany stół do restauracji jest łatwy w czyszczeniu, wystarczy zebrać z niego brudne naczynia i przetrzeć go miękką szmatką z delikatnym detergentem.
3. Wybór mebli restauracyjnych a podział na strefy
Niemal w każdym lokalu występuje kilka stref – sala główna, bar, obszar dla rodzin z dziećmi, strefa VIP czy ogródek z meblami na spotkania dla większych grup. Każda z nich wymaga dopasowania wystroju w sposób indywidualny. Meble do baru to przede wszystkim wysokie krzesła, często bez oparcia, przy których goście mogą zamówić drinka i prowadzić rozmowy. W takiej sytuacji przyda się efektowna szklana lada barowa do restauracji, która podkreśli charakter strefy.
Strefa dla rodzin z dziećmi powinna być ulokowana poza centrum głównej sali. Możesz zapewnić przebywającym tam gościom więcej przestrzeni, meble restauracyjne z niższymi ławami czy stolikami i krzesełkami dla dzieci. Nie obejdzie się też bez miękkiego dywanu lub wykładziny i zabawek.
Kolejna wymagająca strefa obejmuje meble ogrodowe do restauracji. Jeśli w swoim lokalu masz taras, powinien on też być wyposażony w zadaszenie. Świetnie sprawdzają się tu obszerne ogrodowe parasole. Meble do ogródka gastronomicznego powinny być masywne, ale jednocześnie wygodne. Ich konstrukcja powinna być odporna na zmienne warunki takie jak wilgoć czy wpływ promieni słonecznych. Warto też wykorzystać promienniki gazowe, zwłaszcza gdy ogród ma być otwarty w chłodniejsze dni.
4. Wybór dostawcy mebli do restauracji
Możemy rozprawiać na temat jakości, estetyki czy doboru do wybranych stref, jednak na nic się to zda bez renomowanego producenta. Meble do gastronomii powinny być stworzone przez firmę z doświadczeniem, gdzie pracują specjaliści od aranżowania przestrzeni gastronomicznej. W ten sposób zapewnisz sobie pewność, że krzesła, stoły lub zabudowa baru nie będą estetyczne jedynie na początku. Współpraca z takim producentem ma duże znaczenie również w planowaniu całego wystroju. Doświadczona firma pomoże zagospodarować przestrzeń optymalnie, by zapewnić Ci wystarczającą ilość stolików przy jednoczesnym ergonomicznym rozmieszczeniu. Połączenie smacznego menu z gustownym i przemyślanym wnętrzem zapewni Ci zainteresowanie klientów!