Meble restauracyjne – czym kierować się wybierając meble do lokalu gastronomicznego?

Meble restauracyjne - czym kierować się wybierając meble do lokalu gastronomicznego

W profesjonalnej kuchni w lokalu gastronomicznym nie może zabraknąć urządzeń do gotowania oraz mebli gastronomicznych. W takich miejscach obok menu równie istotna jest aranżacja przestrzeni, praktyczność i funkcjonalność rozwiązań, w tym także umeblowania. To od nich zależy, czy w danym miejscu goście będą czuć się swobodnie. Chcesz wiedzieć, na co zwrócić uwagę wybierając meble do restauracji? Czytaj dalej!

Obowiązkowe wyposażenie restauracji, czyli jakie meble kuchenne restauracyjne powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym?

Wyposażenie lokalu gastronomicznego obejmuje:

  • stoły i krzesła kawiarniane;
  • szafy i szafki gastronomiczne, regały, półki;
  • meble do zmywalni;
  • meble barowe;
  • wózki gastronomiczne;
  • meble ogrodowe do restauracji.

Wybierając meble restauracyjne, należy zwrócić uwagę na cechy łączeń poszczególnych elementów. Powinny wyróżniać się dużą precyzją wykonania, dzięki czemu wszelkie drobne kawałki i okruszki dań nie będą przedostawać się do trudno dostępnych miejsc, co sprawia, że akcesoria będą łatwe w utrzymaniu w czystości. Dobrym rozwiązaniem są m.in. meble restauracyjne na zamówienie.

Krzesła jako najistotniejszy element aranżacji lokalu gastronomicznego

Wygodne, ergonomiczne krzesła do restauracji pozwalają spożyć posiłek w zdrowej pozycji. Duże znaczenie mają tutaj odpowiednie wymiary siedzisk łącznie z wysokością. Podobnie jest w przypadku stołów do restauracji. Dobrym rozwiązaniem są meble restauracyjne na wymiar, ponieważ to rozwiązanie pozwala odpowiednio je zaprojektować, zapewniając gościom lokalu odpowiedni komfort i wygodę, co może korzystnie wpłynąć na postrzeganie lokalu.

Z kolei z punktu widzenia personelu i właściciela punktu gastronomicznego, optymalnym wyborem są krzesła i stoły restauracyjne z możliwością sztaplowania lub składania, dzięki czemu łatwiej się je przechowuje.

Cechy wystroju lokalu gastronomicznego, czyli jakie powinny być meble w jego środku?

Wybierając meble do restauracji, warto zwrócić uwagę, aby były one:

  • wysokiej jakości;
  • estetyczne;
  • trwałe, wytrzymałe, solidne, odporne na ścieranie, uszkodzenia, warunki atmosferyczne i plamy;
  • funkcjonalne;
  • higieniczne i łatwo czyszczące;
  • stabilne;
  • z lekką konstrukcją;
  • z miękkim siedziskiem;
  • mobilne, co pozwala łatwo je przestawić.

Wybrane meble powinny wpisywać się w konwencję kolorystyczną danego miejsca. Tutaj sprawdzi się zarówno kontrast do ścian, jak i spójność zastosowanych barw mebli z pozostałymi elementami aranżacji.

Dobrym rozwiązaniem są także dominujące akcenty, np. ciekawie wyglądają własnoręcznie wykonane designerskie blaty stołów.

Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze mebli gastronomicznych?

Meble do restauracji powinny być dopasowane do unikalnych cech danego miejsca. Jeżeli w danym lokalu serwowane są wykwintne dania, typowe dla np. kolacji biznesowych, goście nie powinni siadać na kanapach dosuniętych do stołów, pufach lub fotelach z niskim siedziskiem. Takie rozwiązania sprawdzą się w miejscach, gdzie panuje luźna atmosfera, a goście chcą się zrelaksować.

Oprócz tego, planując wystrój lokalu gastronomicznego, warto dostosować gabaryty mebli do dostępnej powierzchni w danym miejscu. Ilość i rozmiary elementów muszą pasować do wielkości kawiarni lub restauracji, możliwości i liczby zatrudnionego personelu. Zbyt duża liczba stołów i za mała odległość między nimi zmniejsza komfort gości, wprawiając klientów w zakłopotanie.

Stoły i krzesła nie mogą być też zbyt małe, ponieważ będą niewygodne — trudno zjeść przy nich posiłek. Duże znaczenie ma tutaj powierzchnia blatu.

Z jakich materiałów powinny być wykonane meble do restauracji?

Polecanym rozwiązaniem są meble nierdzewne, ponieważ odporne są na działanie wilgoci, wysokiej temperatury i tłuszczu, a przy tym ciekawie się prezentują. Dlatego rozwiązanie to sprawdzi się na kuchni i w zmywalni. Mają gładką powierzchnię, którą łatwo się czyści, a przy tym ze względu na brak zawartości szkodliwych substancji w stali, nie szkodzą pracownikom i gościom.

Z kolei w części jadalnianej można eksperymentować z drewnem, tworzywem sztucznym i technorattanem. Warto jednak wybierać te produkty, które wykonano z wysokiej jakości materiałów, np. odpornej tapicerki. Jak widać, istnieją sprawdzone rozwiązania umożliwiające wykreowanie estetycznej i komfortowej przestrzeni. Szczególne funkcje pełnią tutaj meble gastronomiczne, które stanowią wizytówkę danego lokalu.

Scroll to Top