Remont lokalu gastronomicznego to złożone zadanie składające się z wielu etapów. Można go przeprowadzić tylko wtedy, gdy zaczniesz od dobrego planu. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak się przygotować na remont restauracji i czego się spodziewać, gdy planujesz odświeżyć wygląd Twojego lokalu!
Jak stworzyć projekt restauracji?
Przygotowanie projektu restauracji to warunek konieczny do tego, by można było podjąć to wyzwanie i odświeżyć lokal gastronomiczny. Projekt jest też potrzebny do sporządzenia harmonogramu i listy wydatków. Projektowanie restauracji warto zacząć od oceny aktualnego stanu obiektu. Czasem wymaga on tylko lekkich zmian, a niekiedy niezbędny jest większy remont. Dobry projekt obejmuje kilka ważnych etapów. Podczas planowania remontu trzeba pamiętać o projekcie oświetlenia i projekcie wykonawczym.
Projekt oświetlenia
Dobre oświetlenie tworzy klimat w restauracji. Rozprowadzenie kabli i połączenie ich w działającą i łatwą w obsłudze instalację to zadanie dla elektryka posiadającego odpowiednie uprawnienia. Oświetlenie czasami znajduje się na podwieszanych sufitach lub stosowane jest do podkreślenia elementów dekoracyjnych.
Projekt wykonawczy
Projekt wykonawczy obejmuje dokładny opis i uszczegółowienie projektu budowlanego. W nim wymienione są materiały, z których wykonawca ma korzystać podczas remontu. Aby wszystkie prace przebiegały bez opóźnień, skorzystaj z oferty firm obsługujących remontowo lokale gastronomiczne. Dzięki temu uzyskasz kompletną dokumentację oraz gwarancję.
Remont i przebudowa lokalu gastronomicznego
Jeśli wnętrze restauracji wymaga poważniejszego liftingu, wyjściem jest duży remont. W takiej sytuacji bardzo ważne jest profesjonalne podejście do sprawy. Skutkuje to m.in. sporządzeniem kosztorysu i planowanego terminu zakończenia poszczególnych etapów prac. Taki remont może obejmować wymianę okien i drzwi, odnowę elewacji, wyburzanie i wznoszenie ścian, wymianę podłóg oraz prace wykończeniowe takie jak szpachlowanie, malowanie i krycie płytkami.
Wyposażenie lokalu restauracyjnego – sala i kuchnia
Obok zapewnienia nowego wyglądu sali i innych części dla gości, niezwykle ważne jest odświeżenie wyglądu kuchni. Odpowiednie wyposażenie kuchni w restauracji to bardzo ważne zagadnienie. Przedsiębiorstwa zajmujące się tego typu pracami przygotowują wszystko do tego, by możliwe było wstawienie potrzebnego sprzętu. Okna, drzwi, posadzki i sufity to baza, która pełni swoją funkcję zarówno w sali, jak i w kuchni. Do najważniejszych elementów wyposażenia należy pokrycie podłóg i ścian. W tym celu w kuchni stosuje się głównie kafelki, a w części głównej restauracji – płytki, panele podłogowe, farby, tapety lub fototapety oraz farby. Ogromny wybór dostępnych opcji może przyprawić o zawrót głowy, dlatego tak ważny jest dobry plan i zamysł. Należy je dobrze przygotować, zanim rozpoczną się prace remontowe.
Jak wykonać aranżację i zadbać o wystrój restauracji?
Po zakończeniu robót realizowanych przez firmę budowlaną właściciel restauracji może przejść do końcowego etapu remontu. Aranżacja restauracji to zadanie dla osoby odpowiedzialnej za jej wystrój. W tym celu warto skorzystać z architekta wnętrz, szczególnie wtedy, gdy nie dysponujesz potrzebną wiedzą lub doświadczeniem. Zamiast tworzyć plan i projekt na wyczucie, lepiej zdać się na wiedzę kogoś, kto zajmuje się tym zawodowo. Profesjonalista uwzględni strefę zamówień, główną część sali ze stołami i krzesłami, a także okolice wejścia do restauracji oraz toalety. Cała aranżacja musi być spójna i dopasowana do stylu, w jakim urządzony jest lokal gastronomiczny. Meble i sprzęty powinny być stabilne i bezpieczne dla użytkowników. Dekoracje takie jak zasłony, obrusy i wazony również powinny korespondować z pozostałymi elementami wnętrza.
Remont w restauracji może być przeprowadzony ze względu na potrzebę odświeżenia wystroju. Zawsze zaplanuj go dobrze od A do Z. Sporządź harmonogram, którego będziesz się trzymać i krok po kroku realizuj jego założenia. Skorzystaj z pomocy profesjonalnej firmy remontowej, by łatwiej przejść przez ten skomplikowany proces i zakończyć go z sukcesem.